Op dinsdag 8 december is aan een groep vrijwilligers van Rode Kruis afdeling Bodegraven een speciale COVID-19 herinneringsmedaille uitgereikt. Zij ontvingen deze medaille als dank voor hun inzet tijdens de Coronapandemie. Voorzitter Wim van Os overhandigde dinsdagavond op een veilige manier de medailles aan maar liefst 23 vrijwilligers van afdeling Bodegraven. Afgelopen maandag reikte prinses Margriet al symbolisch de herinneringsmedailles uit aan een klein aantal vrijwilligers. Prinses Margriet is erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis.

In totaal krijgen landelijk zesduizend vrijwilligers van het Rode Kruis deze COVID-19 medaille. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat het Rode Kruis weer een herinneringsmedaille uitreikt. “Iedereen die de Coronapandemie heeft meegemaakt, zal deze sowieso niet snel vergeten. Het heeft enorme impact gehad op ons leven,” vertelt Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik. “Ik ben er trots op en dankbaar voor dat wij als Rode Kruis hier en daar verlichting hebben kunnen bieden in deze voor velen zware periode. Met elkaar hebben wij in de afgelopen maanden ontzettend veel weten te bereiken in Nederland en op de Caribische eilanden.”

Sinds de uitbraak van het coronavirus zet het Rode Kruis zich in voor de bestrijding van het coronavirus. Vrijwilligers worden onder meer ingezet in zorginstellingen, bij vervoer van patiënten, de inzameling van beschermingsmiddelen en de ondersteuning van de GGD in teststraten en bij het bron- en contactonderzoek. Daarnaast biedt het Rode Kruis voedselhulp, opvang van dak- en thuislozen en advies via de hulplijn. De inzet rondom het Coronavirus is de grootste sinds de Watersnoodramp in 1953.